U bent hier:
NVAB>Actueel>Archief
 

 Archief 2016

 
Voorkomen is beter dan genezen luidt een oud spreekwoord. Bij horen geldt dit in nog veel sterkere mate. Gehoorschade is immers niet te genezen. Gelukkig zijn er steeds meer en betere technieken om slechthorendheid en gehoorschade te compenseren, maar echt genezen is nog altijd niet mogelijk. ..
Het wordt de 'sluipmoordenaar' van de bouw genoemd: gehoorschade die ontdekt wordt als het te laat is. Uit de jongste cijfers blijkt de ernst van het probleem: een op de vijf bouwvakkers hoort slecht, 13 procent is zelfs permanent doof als gevolg van lawaai op de bouwplaats. Daarom gaat de arbeidsinspectie extra controleren in de bouw...
Al een aantal jaren worden ervaringen met audiciens en hoortoestellen in kaart gebracht via de zogenaamde CQI-vragenlijsten. De resultaten worden gebruikt bij ‘zoek en kies’ op www.hoorwijzer.nl. Deze vragenlijsten gaan vervangen worden door kortere vragenlijsten die op verschillende momenten worden toegezonden: de ‘PREM Ervaring Hooroplossing’. Eén methode die door iedereen wordt geaccepteerd. In augustus is de pilotmeting gestart. Doel van de vragenlijsten is nog altijd om met het verkregen inzicht de kwaliteit van de hoorzorg te verbeteren. Uniek aan de nieuwe vragenlijsten is dat deze door alle branchepartijen worden onderschreven en mede zijn ontwikkeld door de audiciens. Het voordeel voor patienten is dat ze niet meer bestookt worden met allerlei vragenlijsten, maar alleen nog maar de gezamenlijke vragenlijsten ontvangen. Overigens blijft de CQI-vragenlijst Audiologische Centra vooralsnog gewoon bestaan. ..
Het festivalseizoen is in volle gang met elk weekend honderden festivals en muziekevenementen door het hele land. Ondanks de populariteit van festivals zijn er veel bezoekers die zich ergeren aan de hoge prijzen, lange rijen voor de wc en - niet onbelangrijk - aan te harde muziek. Uit onderzoek van de Nationale Hoorstichting onder ruim duizend jongeren van 18 t/m 30 jaar blijkt dat muziek op festivals en muziekevenementen soms zo hard aan staat dat zij het niet tot het einde volhouden. Maar liefst een derde van de bezoekers loopt weleens voortijdig weg. Het merendeel van de jongeren vindt dat organisatoren verantwoordelijk zijn voor informatie en gehoorbescherming maar 43% geeft aan dat ze nog nooit hierop zijn gewezen vooraf of tijdens een muziekevenement. Een positieve ontwikkeling is dat een derde van de jongeren zelf de verantwoordelijkheid neemt en zorgt voor oordoppen ter bescherming tegen de schadelijke decibels. ..
Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat een derde van de senioren last heeft van hoorproblemen. Mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder verliezen gemiddeld zo’n 35 decibel aan geluid aan het beste oor...
Uit onderzoek van de Hoorstichting blijkt dat vrijwel alle jongeren via oortjes of koptelefoon naar muziek luisteren op hun smartphone of muziekspeler en dat twee op de vijf al regelmatig naar een feestje met harde muziek gaan. Maar liefst 57% van de middelbare scholieren van gemiddeld 13 jaar geeft aan last te hebben van een piep in het oor na het luisteren van muziek op hun muziekspeler of na het bezoeken van een feestje. Door op jonge leeftijd al regelmatig te worden blootgesteld aan harde muziek neemt de kans op gehoorschade toe. Gehoorproblemen kunnen leiden tot verminderde concentratie en prestaties op school. ..
...toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van hoorzorg. Dit met het oog op de groeiende groep van ouderen en het gegeven dat bijna iedereen in zijn/haar leven te maken krijgt met slechthorendheid. De Nederlandse Vereniging van Audicienbedrijven (NVAB) is al meer dan vijftig jaar de brancheorganisatie voor alle kwaliteits-audicienbedrijven in Nederland. NVAB-leden werken continu aan goede, betrouwbare en betaalbare hoorzorg, die voor iedereen toegankelijk is. Lees meer in het position paper..
Op zaterdag 28 en maandag 30 mei 2016 organiseert AuDidakt bij Spant! in Bussum het jaarlijkse Audicienscongres. www.audidakt.nl ..
Professionele hoorzorg kan er voor zorgen dat 40 miljoen Europeanen met gehoorverlies gezonder en slimmer worden. Dat stelt de AEA, de Europese Associatie voor hoorzorgprofessionals. Tegelijkertijd is professionele hoorzorg kostenefficiënt...
Professional hearing care can make 40 million Europeans with hearing loss healthier and smarter. At the same time, professional hearing care is cost-efficient. A lunch debate is being held on March 1st at the European Parliament to present the benefits of professional hearing care. 40 million Europeans can become healthier and smarter...
​In het kader van het initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, gaat de KB de NVAB-website archiveren en voor de lange termijn bewaren. ..

Bezoekadres

Reitseplein 8
5037 AA Tilburg

Postadres

Postbus 4076
5004 JB Tilburg

Contact

e-mail: info@nvab.nl
tel: +31 (0)13 59 44 768
 
© 2013 NAVB - Nederlandse Vereniging van Audicien Bedrijven